Mezoterapi Nedir?
Mezoterapi vitamin, mineral, aminoasit, enzim gibi faydalı maddelerin derinin daha derin katmanlarına enjekte edildiği bir tedavi yöntemidir. Orta deri tabakasının tedavisi anlamına gelen “mezoterapi” terimi, sorunlu veya ağrılı bölgeye mikro enjeksiyonlar yapılarak tedavinin gerçekleştirilmesini içermektedir. Bu yöntem ilk kez 1952 yılında Fransa'da uygulanmıştır. Mezoterapi çok ince ve kısa iğne uçları (4-6 mm, 29-30 gauge iğneler) kullanılarak yapılan bir tedavidir.
İlaçların bir kısmı emilim sırasında emilmeden vücuttan atıldığından, ağız yoluyla veya kas içi ya da damar içi enjeksiyon yoluyla alınan ilaçların toplam dozu her zaman hedef organa ulaşamamaktadır. Ayrıca bu şekilde uygulanan ilaçlar kan dolaşımı yoluyla diğer organlara gidebildiğinden yan etki potansiyeli de vardır. Mezoterapide ise ilaçlar mikroenjeksiyon yoluyla doğrudan etkilenen bölgeye küçük miktarlarda verilir ve bu da yan etkileri en aza indirir.
Mezoterapide ilacın bölgeden emilimi minimum düzeyde olduğundan ilacın dolaşım sistemine geçişi yok denecek kadar azdır. Enjeksiyon sayısı hastaya, tedavi edilen duruma ve enjeksiyon yapılacak bölgenin anatomisine göre değişiklik göstermektedir.
Mezoterapi Ne İçin Kullanılır?
Mezoterapi cilt gençleştirme, saç dökülmesinin önlenmesi, lokalize yağların azaltılması gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilmektedir. Bu yöntem cilt dokusunu canlandırmayı, daha sağlıklı ve canlı bir görünüm kazandırmayı amaçlamaktadır.
– Cilt gençleştirme ve kırışıklık azaltma
– Saç dökülmesinin önlenmesi ve saç köklerinin güçlendirilmesi
– Selülit tedavisi
– Lokalize yağların azaltılması
– Cilt sıkılaştırma ve canlandırma
– Akne ve pigmentasyon tedavisi
Mezoterapi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Mezoterapi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli durumların tedavisinde başarıyla kullanılır:
– Artrit gibi tüm eklem hastalıkları
– Boyun ve bel ağrısı
– Siyatik ve brakiyalji
– Migren, adet krampları ve spor yaralanmaları
– Varisli damarlar, lenf ödemi ve flebiti gibi bazı damar hastalıkları
– Selülit için estetik tedavi
– Vasküler lezyonlar
– Çeşitli cilt problemleri
– Cilt yaşlanmasını ve saç dökülmesini önleme
Mezoterapi Ne İçin Kullanılır?
Mezoterapi aşağıdakilere uygulanabilir:
– Vücut şekillendirmeye ihtiyaç duyanlar
– Fazla yağlardan ve selülitlerden kurtulmak isteyenler
– Çatlak izi olan kişiler
– Saç dökülmesi veya kellik yaşayanlar
– Güneş, sivilce veya cilt pigmentasyonu sorunu olan kişiler
– Cildi gevşek veya sarkma problemi olanlar
– Cilt kuruluğu yaşayan kişiler
– Vitiligo hastaları
– Sivilce sorunu yaşayanlar
– İnce çizgi ve kırışıklıkları olan kişiler
– Gut, diş sorunları veya tendon iltihabı gibi durumlardan dolayı ağrısı olanlar
Mezoterapi aşağıdakiler için uygun değildir:
– Diyabet hastaları
– Açık yarası veya uçuk sorunu olanlar
– Sklerodermalı veya cilt kalınlaşması olan kişiler
– Cilt kanseri hastaları
– Aktif cilt enfeksiyonu olanlar
– Otoimmün hastalıkları veya bağışıklık sistemini etkileyen bozuklukları olan kişiler
– Epilepsi veya nörolojik rahatsızlıkları olan kişiler
– Hemofili hastaları veya kan pıhtılaşma sorunu olanlar
Mezoterapiye başlamadan önce uzman bir doktor tarafından muayene edilerek tedaviye uygun olup olmadığınızın belirlenmesi önemlidir.
Mezoterapi Çeşitleri:
– Saç Mezoterapisi: Saç dökülmesini durdurmak ve saç köklerinin güçlendirilmesi amacıyla uygulanır. Saçların daha güçlü ve sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
– Yüz Mezoterapisi (Mezolifting): Cilt gençleştirme ve kırışıklık tedavisinde uygulanır. Cilde parlaklık, sıkılık ve canlılık kazandırır.
– Vücut Mezoterapisi: Selülit tedavisinde ve bölgesel yağların azaltılmasında kullanılır. Vücut şekillendirme amacıyla tercih edilir.
– Pigmentasyon Mezoterapisi: Güneş lekelerini, sivilce izlerini ve pigmentasyon sorunlarını azaltır, cilt tonunu eşitler.
– Vitamin Mezoterapisi: Cilt dokusunu yenilemek ve canlandırmak için vitamin, mineral ve antioksidanların cilde enjekte edilmesini içerir.
Mezoterapinin Faydaları:
Mezoterapinin faydaları şunlardır:
– Cilt gençleştirme ve sıkılaştırma
– Saç dökülmesinde azalma ve saç köklerinin güçlenmesi
– Selülit görünümünde azalma
– Lokalize yağın azaltılmasına yardımcı olun |
– Cilt tonunun eşitlenmesi ve pigmentasyonun azalması
– Cildin parlaklığı ve canlılığında artış
Mezoterapi Nasıl Uygulanır?
Mezoterapi, vitamin, mineral, enzim ve hyaluronik asit gibi faydalı maddelerin ince iğneler kullanılarak derinin daha derin katmanlarına enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Tedavi genellikle doğrudan ilgili bölgeyi hedef alarak küçük dozlarda gerçekleştirilir. Cildin yenilenmesi, kıl köklerinin güçlendirilmesi ya da lokalize yağların azaltılması gibi farklı amaçlarla planlanabilir.
Mezoterapi Öncesi ve Sonrası Bakım:
Mezoterapi Öncesi:
Mezoterapiye başlamadan önce kanama riskini artırabileceğinden işlemden en az bir hafta önce kan sulandırıcı ilaçlar, alkol ve sigara içmekten kaçınmak önemlidir. Ayrıca cilt hassasiyetini tetikleyebilecek kozmetik ürünleri kullanmayı bırakmanız da önerilir. Ayrıca, sağlık durumunuzu ve potansiyel alerjilerinizi görüşmek üzere doktorunuzla ayrıntılı bir görüşme yapılması, işlemin güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir.
Mezoterapi Sonrası:
Mezoterapi sonrasında tedavi edilen bölgede hafif şişlik, kızarıklık veya morarma olabilir ancak bu etkiler genellikle birkaç gün içinde geçer. İlk 24 saat makyaj yapılmaması, sıcak duş, sauna ve güneşe maruz kalmaması tavsiye edilir. İyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceğinden alkol ve sigaradan da kaçınılmalıdır. Ayrıca doktorunuzun önerdiği krem veya ilaçları düzenli kullanmalı ve tedavi planını buna göre takip etmelisiniz.
Mezoterapinin Maliyeti Ne Kadardır?
Dr. Ferda Karataş, mezoterapi de dahil olmak üzere çeşitli estetik kaygılara yönelik konsültasyonlar ve tedaviler sunan tıbbi estetik uzmanıdır. Kişiselleştirilmiş rehberlik veya tedavi seçenekleri için Dr. Ferda Karataş’ın kliniğine ulaşabilirsiniz.