Nazolabial Dolgu

Gülümseme çizgisi dolgusu yaş alma ile beraber ortaya çıkan bir problemdir. Ancak genetik olarakta bazı kişilerde burun ve ağız etrafında gülerken oluşan bu çizginin erken dönemde ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Herhangi bir sağlık sorununu ifade etmese de gülümseme çizgilerini kendini belli etmesi kişide estetik açıdan hoş bir görüntü yaratmayabilir ve kişi de bu sorunun önüne geçmek isteyebilir. Bu bölge hedef alınarak geliştirilmiş olan medikal estetik tedavi yöntemi nazolabial dolgu olarak isimlendirilmekte ve tüm dünyada da aktif olarak uygulanmaktadır. Kişinin görünümünü değiştiren ve bölgedeki çizgiyi ortadan kaldıran dolgu, tamamen cilde faydalı olan asit ve mineraller yönünden zengin bir yapıyı ifade eder.
Gülme Çizgileri Neden Olur?
Gülme çizgileri oluşma sebebi pek çok etmene bağlı olarak gelişebilir. Ancak en yaygın olanları;
- Genetik yatkınlık
- Yaş alma ile beraber ciltte kırışıklıklar ve gülümseme çizgisi kendini belli edebilir.
- Genç yaşta olunmasına rağmen cilde iyi bakılmadığı için sarkma ve kırışıklık problemleri ile karşılaşma
- Aşırı kilo alma ya da verme
Gibi sorunlar bu durumu tetikleyebilen unsurlar arasında yer almaktadır. Bu çizgiler doğrudan bir sağlık sorununun varlığına işaret etmezler. Ancak kişide estetik açıdan bir rahatsızlığa sebebiyet verebilecekleri için dolgu yöntemleri ile bu sorunun önüne geçilmesi amaçlanır.
Nazolabial Doldurma İşlemi Nereye Yapılır?
Gülme çizgileri dolgusu uygulama bölgesi burun ucunun alt köşesinin ağız köşesi ile birleştiği yerde oluşan katlama bölgeleridir. Burun bölgesinin hemen yanında kalan ve güldüğümüzde ağız bölgesinin yanakları yana doğru ittiğinde oluşan kavisli bölge gülümseme çizgileri ya da anatomik olarak adıyla nazolabial bölge olarak ifade edilir. Dışarıdan bakıldığında birçok kişinin aslında fark etmediği bu bölge bazı insanlarda gülme ile bağlantılı olarak çok daha büyük bir kırışıklık ve çukurluğa sebebiyet verebilir. Bu da dışarıdan hoş bir görüntü oluşturmaz, çoğu zaman kişinin dışarıdan üzgün algılanmasına ya da yaşça büyük olarak düşünülmesine sebep verir. Bu yüzden bu bölge uygun dermal dolgu teknikleri ile doldurularak bu sorunun önüne geçilir.
Kimler Gülümseme Çizgisi Dolgusu Yaptırabilir?
Gülümseme çizgisi dolgusu yaptırabilecek kişiler;
- Burun ve ağız bölgelerini yanaklardan ayıran çizgide hoş bir görüntü olmadığını düşünenler
- Yirmili yaşların sonlarına doğru olanlar
- Uygulama alanında enfeksiyon bulunmayanlar
- Dolgu maddesine karşı herhangi bir alerjisi bulunmayan kişiler
Gülümseme çizgileri için dolgu yaptırabilmektedir.
Nazolabial Dolgu Ne Zaman Uygulanır?
Nazolabial dolgu uygulama zamanı net olarak bir zaman dilimi verilmemekle beraber her mevsimde ve yirmili yaşların sonlarına doğru olan gruptaki hastalar için uygulanabilir. Yaş aldıkça yüzümüzdeki derin yağ yastıkçıklarında azalma ve kemik yapıdaki değişiklerle birlikte yerçekiminin etkisiyle de bu durum giderek artmaktadır. Erkeklerin de en az kadınlar tarafından tercih ettiği bu dolgu uygulaması her iki grupta da oldukça başarılı bir sonuç vermektedir. Kişi sağlığı yönü ile herhangi bir problem yaşamadığı durumlarda kliniğe başvurarak dolgu yöntemini tercih etmekte ve bu sorunu oldukça kısa bir süre zarfı içerisinde çözmektedir.
Nazolabial Dolgu Nasıl Yapılır?
Gülümseme çizgisi dolgusu yapımı için aşağıdaki adımlar uygulanır.
- Hasta kliniğe geldikten sonra tıbbi öyküsü incelenir.
- Kadın hastalarda nazolabial dolgu yapılması için kişinin gebelik şüphesi olup olmadığına dair bilgilendirme yapılmaktadır. Tıp dünyasında dolgu işleminin anne adaylarına ya da emzirme sürecinde olan annelere yapılmaması önerilir.
- Gerekli olan konsültasyon yapıldıktan sonra hasta uygulama alanına alınır.
- Nazolabial bölgenin sterilize edilmesi sağlandıktan sonra enjeksiyon öncesinde anestezi içeren kremler bölgeye uygulanır.
- Hasta için yeterli uyuşma sağlanmaması durumunda enjeksiyon yöntemi de kullanılabilir.
- Hyalüronik asit içeren baz ile oluşturulmuş olan dermal dolgu gülümseme çizgileri olarak adlandırılan bölgeye hekim tarafından uygulanır.
- Uygulama sonrasında hasta klinikten ayrılıp iş ortamına geri dönebilir.
Gülümseme Çizgisi Dolgusu Ağrılı Bir İşlem Midir?
Gülümseme çizgisi dolgusu ağrı problemi işleme başlamadan önce anestezi içeren unsurlar kullanıldığından dolayı hafiftir. Ülkemizde uygulama öncesinde hastaya verilen anestezi sayesinde kısa bir süre sonunda bölge hissizleşmekte ve bu sebepten de enjeksiyonlar hissedilmemektedir İşlem ortalama 20 dakika kadar sürmekte ve bu işlem ameliyatsız bir estetik uygulama olarak adlandırılabilmektedir.
Gülümseme Çizgisi Dolgusu Ne Kadar Kalıcıdır?
Nazolabial dolgu kalıcılığı ortalama olarak 1 yıl kadardır. Ancak yaşlanmış ciltlerde artık kolajen üretimi çok az seviyede olduğundan dolgu 6 ya da 8 ay gibi bir sürede işlevi kaybedebilmektedir. Bu bilgi hastanın cildi incelendikten sonra kendisine verilmektedir. Yaş almış kişilerin işlemi yılda 2 defa yapmaları önerilir. Ancak genç ciltler bu sorunu yaşıyorsa dolgunun ortalama kalıcılığının 1 sene olduğunu belirtebiliriz.
Nazolabial Dolgu İşlemi Sonrasında Yan Etki Olur Mu?
Nazolabial dolgu yan etkisi çoğu kişilerde görülmez. Ancak hassas olan cilt yapılarında;
- Birkaç gün içerisinde kaybolacak ödem
- Yanak etrafında oluşan şişlik
- Dudak çevresinde kızarma ve hafif derecede morluklar
- Yemek yeme ya da gülümseme sırasında ilk günlerde ağrı
Problemleri yaşanabilir. Bu ağrı ufak sızılar şeklindedir ve kişiler için risk teşkil etmemektedir. Morluk ve ödem problemi de yaklaşık birkaç gün içerisinde çözülmekte ve kişiler hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmektedir.
Gülümseme Çizgisi Dolgusu Ne Zaman Toparlanır?
Gülümseme çizgisi dolgusu toparlanması yalnızca 1 hafta gibi bir süre zarfı almaktadır. Uygulama sonrasında hasta gülümseme çizgilerinde bulunan dolguyu işlemin hemen ardından hissedebilir ve aynadaki farklılığı da algılayabilir. Bununla beraber çizgilerin toparlanması ve oturması için 1 haftalık bir süreç geçmesi gerekmektedir. Bu süreçte var olan ödemler inecek ve morarma problemleri de ortadan kalkacaktır. Çizgide yapılan dolgunun toplanmasının ardından kişi makyaj yapabilir ve normal yaşamına devam edebilir.
Gülümseme Çizgisindeki Dolgu Erir Mi?
Nazolabial alan dolgusu erimesi zaman içerisinde gerçekleşmektedir. Gençlerde 1 yılın sonunda dolgunun kaybolduğunu ve çizginin yeniden ortaya çıktığını görmek mümkünken, uygulanan hyalüronik asit dolgusunun bir kısmı hala deri altında olacağından ikinci kere yapılan uygulamalar daha uzun süre kalıcıdır. Nazolabial dolgu, tüm dünyada çok tercih edilen bir uygulamadır. Dolgu ileri yaştakilerde 6 ya da 8 ay kalıcı olmakla beraber ikinci defa yapılması süreyi uzatacaktır.