Botoksun diğer adı botulinum toksin şeklinde bilinmektedir. Botoks, clostridium botulinum bakterilerinden elde edilen saflaştırılmış protein içerikleri olan toksinle uygulanan bir işlemdir. Uygulamada bu toksinlerin kullanılmasının nedeni yüz ya da diğer vücut bölgelerindeki kasların bloke edilmesini sağlamasıdır. Vücut içinde sinir-kas kavşağı adı ile bilinen kısımlar bloke edilen bölgeler arasındadır. Botoksun medikal estetik işlemleri arasında çok sık tercih edildiği bilinmektedir.

Mimiklere olanak tanıyan kaslar devamlı olarak vücut derisi ile bağlantı halindedir. Kasların hareketini sağlayan sinir uçlarından asetil kolin bu kaslardan geçmektedir. Sık sık tekrarlanan mimikler kasların bağlı bulundukları çizgileri meydana getirmektedir. Botoks, hareketlerinin kısıtlanması istenen kas gruplarına uygulanarak kasların hareketini engellemektedir. Bu engelleme esnasında asetil kolinler kasa geçememektedir. Asetil kolinin sinir sinyallerini iletememesi durumu botoks sayesinde gerçekleşmektedir. Sinir sinyallerinin bir süre bloklanması ve bu durumun kasların hareketine engel olması botoks ile mümkündür. Bu uygulamanın kullanılması pek çok amaca dayandırılmaktadır. Bu amaçlar arasında en sık olan ciltte oluşan kırışıklıkların giderilmesidir. Kırışıklıklar botoks sayesinde yumuşatılmakta, azaltılmakta ve bazı durumlarda tamamen ortadan kalkmaktadır.

Botoksun Yüz Üzerinde Uygulandığı Alanlar

Botoksun yüzde yapıldığı alanlar aşağıda maddeler ile ifade edilmiştir:

Botoksun Çeşitleri

Botoksun türleri uygulama alanlarına bağlı olarak farklı isimler ile adlandırılmıştır. Estetik amaçla ya da sağlık amacı ile uygulanan botoksun çeşitleri şu şekildedir:

Terleme Tedavisinde Botoks

Botoksun terleme üzerinde etkisi çeşitli uygulamalarda görülmektedir. Terlemenin tedavisinde başvurulan bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri de botokstur. Sorunun çözülmesi amacı ile kolaltı, el ya da ayak içi bölgesine uygulanan botoks başarılı bir yöntemdir. Kolaltına yapılan işlemler 3 gün ile 10 gün arasında bir sürede terleme şikayetini tamamen bitirmektedir. Tedavinin etki süresi ise ortalama 6 aydır.

Masseter Botoks Nedir?

Masseter botoks yüz altında çiğneme kasının olduğu alana uygulanmaktadır. Bu alanda yer alan kasların küçültülmesine olanak tanıyan bu işlem aynı zamanda diş gıcırdatma sorununa da iyi gelmektedir. Halk arasında diş sıkma botoksu şeklinde de bilinen yöntem ile yüzün alt kısmındaki erkeksi görünüm oluşturan yapı düzeltilmektedir. Masseter kası olarak adlandırılan bu yapı orantılı ve oval yüz şeklinin görünümü büyük ölçüde etkilemektedir. Botoks ile yüzün daha estetik görünmesi sağlanmaktadır.

Botoks ve Migren Tedavisi

Botoksun migren tedavisinde etkisi yadsınamayacak kadar büyüktür. Kafa ve boyunda yer alan bazı bölgelere farklı enjeksiyonlar ile yapılan bu uygulama kişisel olarak planlanmaktadır. Oldukça ince iğneler ile uygulanan migren botoks tedavisi 16 haftalık aralarla uygulanmaktadır. Bazı hastaların tedavisi için enjeksiyon tekrarı gerekli iken bazı hastalar yalnızca birkaç seansta tedaviye ulaşabilmektedir. Merkezimizde botoks enjeksiyonları gereken bölgelere gerekli dozlar ile uygulanmaktadır. Merkezimizde alınan başarılı sonuçlar sayesinde migren kontrol altında tutulabilmektedir. 

Botoksun Vücuda Etki Süresi

Botoksun vücuttaki etkisi pek çok insan tarafından kalıcı sanılsa da durum bu şekilde değildir. Botoks enjeksiyon işlemi sonrasındaki üçüncü günde oluşan bir etki ile ortaya çıkmaktadır. Botoksun en iyi etkisi ise uygulamanın yapıldığı günden 15 gün sonra gerçekleşmektedir. İşlemin etkisi farklı insanlar tarafından farklı olsa da uygulamanın yapıldığından altı ay sonunda işlemin etkisi yavaş yavaş kaybolmaya başlamaktadır. Botoks enjeksiyonunun düzenli olarak tekrarlanması durumunda uzun vadeli bir etki bıraktığı gözlemlenmiştir. Özellikle yüz bölgesine uygulanan botoksta yüz kaslarının sık sık kullanılması ve mimiklere başvurulması durumunda enjeksiyon işleminin daha sık aralıklar ile tekrarlanması gerektiği düşünülmektedir.

Erkeklere Botoks Uygulaması

Botoksun erkekler üzerindeki etkisi genel olarak alın bölgesinde, boyun bölgesinde, diş sıkma için yapılan kısımda, kaş arasında ve kol altında görülmektedir. Kadınların botoksa olan taleplerinin erkeklerden sık olduğu düşünülse de erkeklerin de botoks işlemine başvurdukları görülmektedir. Erkekler botoks ile terleme tedavisi ya da migren tedavisi yaptırabilmektedir. Erkekler için uygulanan botoks işlemleri hakkında detaylı verilere ulaşmak için merkezimiz iletişim numaralarını kullanabilirsiniz.

Gebelerde Botoks Uygulaması

Hamilelerde botoks uygulamasının anneye ya da bebeğe yaptığı etkiler henüz net olarak bilinmemektedir. Bu nedenle hem emzirme döneminde hem de gebelik döneminde botoks uygulamalarının yapılmaması önerilmektedir. Buna ek olarak sinir sistemi ve kas sistemine ait olan bir hastalığı bulunan bireyler için de botoks işlemi uygulanamamaktadır. Bunun nedeni botoksun temel olarak sinir sistemini etkilemesi ve asetil kolin denen sinirsel sistemi engelleyerek o bölgede bir kasılmayı engellemesidir. Dolgunlaştırma amacı ile kullanılamayan botoks, bölgedeki kasları inaktive ederek insanların daha az sayıda mimiklerini kullanabilmesini sağlamaktadır. Botoks ayrıca kırışıklıkların giderilmesi ve yaşların olduğundan çok daha genç görünmesi amacı ile de sık sık uygulanmaktadır.

Botoks Hangi Ara ile Uygulanmalıdır?

Botoksun uygulanacağı aralık genel olarak yapılan işlemlerinin etkisini kaybettiği zaman şeklinde tanımlanabilmektedir. Botoks enjeksiyonu işlemin etki süresine bağlı olarak değiştiği için kesin bir süre vermek mümkün değildir. Ayrıca insanların metabolizma hızların ve kas yapılarına göre de botoks aralıkları değişiklik göstermektedir. Dolayısı ile enjeksiyonun yenilenme süresi kişiye göre belirlenmektedir. Ama yinede ortalama olarak 4-6 ay diyebiliriz.

Botoks Sonrası Komplikasyon Oluşur Mu?

Botoks işleminde olası komplikasyonlar bazı durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Uygulamanın komplikasyonları şu şekilde ifade edilebilmektedir:

Botoks Yüz İfadesini Kaybeder Mi?

Botoksun yüz ifadesine etkisi özellikle yüzüne botoks yaptırmayı düşünen insanlarda merak konusudur. Botoks yüz ifade değişimlerine neden olabilmektedir. Ancak böyle bir durumun ortaya çıkmaması için botoksun uygun koşullarda ve işini uzman olarak yapan kişiler tarafında uygulanması önerilmektedir.

Botoksun uygulaması sırasında verilen dozlar son derece önemlidir. Dozların doğru bölgeye uygulanması da büyük bir önem arz etmektedir. Doğru bölge ve doğru doz işini bilen uzmanlar tarafından çeşitli hesaplamalar yapılarak ayarlanmaktadır. Merkezimizde yer alan uzmanlar sizlere botoks yaptırmak istediğiniz bölge ile ilgili en doğru sonuçları verecektir. Bilinçsizce yapılan uygulamaların neden olduğu enfeksiyon durumlarından uzakta profesyonel olarak yapılan uygulamalar botoksun en verimli şekilde hissedilmesini sağlayacaktır.

Botoks Sırasında Ağrı Durumu

Botoksun ağrı durumu söz konusu olduğunda bu işlemin oldukça ağrısız olduğundan söz edilebilmektedir. Ağrıların ve acıların hissedilmemesini için anestezik uygulamalar ile bölge uyuşturulmaktadır. Botoksun uyuşturulma sonrasında yapılması ağrı konusunda pek çok insanın memnuniyetini kazanmayı başarmıştır.

Uyuşturulma sonrasında pek çok insan herhangi bir acı hissetmez iken acıya karşı duyarlılığı olan kişiler iğne girişini karıncalanma şeklinde hissedebilmektedir. Hissedilen bu karıncalanma durumu geçicidir.

Botoksta Oluşabilecek Yan Etkiler

Botoksta ortaya çıkabilecek yan etkiler bazı hassas bünyelerde oluşabilmektedir. Botoksun insan vücudu üzerinde oluşturduğu yan etkiler şu şekilde tanımlanabilmektedir:

 

Botoks bazı insanlara uygulanamamaktadır. Uygulama yapılamayacak grupta yer alan insanlar şu şekilde ifade edilebilmektedir:

Yüz Estetiğinde Botoks Uygulaması

Yüze botoks uygulaması insanların estetik kaygılarını gidermek amacı ile yapılmaktadır. Özellikle alın, göz çevresi, burunun yan kısımları ve kaş arasına uygulanan botoks insanların olduklarından daha dinamik bir cilde sahip olmasını sağlamaktadır. Botoksun yüze uygulanması sırasında ayrıca dudak yüzeyinde kalan bölgeler, ağız çevresinde oluşan kırışmalar, yüzdeki mimik kasların kasılması da dikkate alınmaktadır. Özellikle kadınlar kaş aralarında ya da burunlarının yan taraflarında oluşan kırışıkları gidermeye çalışsa da erkeklerin de botoksa ilgisi bulunmaktadır. Kızgın bir yüz ifadesine sebep olan göz çevresinde ve alında yer alan çizgiler botoks sayesinde giderilmektedir.

Sahip olduğu yorgun yüz ifadesinden kurtulmak isteyen kişiler ağızlarının çevresinde bulunan kırışıkları botoks sayesinde giderebilmektedir. Ayrıca üzgün yüz ifadesi olan insanların tercihi de botokstan yanadır.

Botoks uygulandığı bölgedeki yüz kaslarını etkileyerek mimiklerin geçici olan kasılmasını engellemektedir. Bu durumda insanların yukarda da belirtildiği üzere yorgun, üzgün ve kızgın görünümleri ortadan kalkmaktadır. Botoks enjeksiyonu sayesinde kadın ve erkek her birey kırışıklıklar ile dolu bir cildi geride bırakarak daha gergin bir cilde sahip olmaktadır. Özellikle oldukları yaştan daha genç hisseden kişiler dinç bir yüz ifadesini botoks ile elde edebilmektedir.

Botoks uygulaması yüz kaslarının anatomi bilgisine sahip olan uzmanlar tarafından yapılır ise en iyi şekilde sonuç verecektir. Ucu ince olan bir iğne ile yapılan işlemler kırışıklık oluşturan kasların içerisine uygulanmaktadır. Botoksun ağrılı bir işlem olduğu düşünülse de ağrıya neden olmamaktadır. Bunun nedeni bölgenin işlem öncesinde uyuşturulmasıdır. Bölgede hafif bir yanma hissi ile uygulanan botoksta bu yanma hissi geçicidir. İşlem sonrasında botoksun yalnızca doğru olan bölgeyi etkilemesi için bölgenin ovulmaması ya da fazla hareket ettirilmemesi gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir